Istoricul Comunitatii Parohiale.
Parohia este situata in cartierul Titan din Bucuresti. Este o parohie noua,ce a luat fiinta in anul 2001, prin desprinderea unei comunitati de credinciosi din vechea parohie Dudesti-Cioplea I.Putem vorbi de un istoric comun al celor doua parohii in ceea ce priveste istoricul comunitatii parohiale. Cartierul s-a format prin anii `60, pe vatra fostului sat Dudesti, locuitorii sai fiind atrasi de noile locuri de munca, infiintate prin dezvoltarea, in anii comunismului la platforma industriala situata la marginea orasului Bucuresti (Policolor, Fabrica de medicamente, Anticorosiv, Chimopar, grupul Faur-Republica).
Astazi in cartierul Titan se regasesc nume cu rezonanta bulgara Petcu, Petcov, Sebe, RuseValciu ( vine din denumirea turca " valc" , ce se traduce lup) ,apartinand minoritatii bulgare provenite din sudul Dunarii(mentionam sate ca Sliven sau Karnavat) ceea ce lamureste intr-o anumita privinta istoricul comunitatii ce s-a dezvoltat in aceasta parte de Bucuresti.
Istoricul Bisericii Parohiale:
In partea de est a orasului Bucuresti prin anii ’60, lua fiinta cartierul muncitoresc Titan-Balta Alba, care deservea marea platforma chimica de la marginea orasului - Policolor, Fabrica de medicamente, Anticorosiv, Chimopar, etc. sau grupul Faur - Republica. Acest cartier se forma peste fosta comuna Dudesti, care o buna perioada de timp a alimentat Bucurestiul cu zarzavaturile cultivate de "bulgarii"(romani din fostul cadrilater romanesc din sudul Dunarii-astazi teritoriu bulgaresc)care locuiau pe aceste asezari sau cu laptele si branzeturile pe care le obtineau acestia, fiind mari crescatori de animale. Pe aceste meleaguri, boierii Dudesti au inaltat, in secolul al XVIII-lea, o biserica cu hramul "Sfantul Nicolae", cunoscuta astazi ca biserica de caramida rosie de la bulgari sau de la Ilioara. Aceasta biserica, foarte multi ani a servit nevoilor religioase ale credinciosilor din comuna Dudesti si apoi din cartierul Titan-Balta Alba. „În Memoire historiques et geographiques sur la Valachie ” din 1778, se spune despre Dudesti ca avea o capela de rugaciuni si o casa boiereasca. Probabil ca atunci aparea doar o bisericuta modesta cu rol de capela pentru curtea boiereasca de aici. Numele Dudesti nu poate avea legatura decât cu numele familiei boieresti Dudescu, familie foarte veche, de altfel, în tabloul familiilor de tara. Ca urmare, satul si locuitorii lui au apartinut (poate !) mosiei familiei Dudescu care trebuie sa fi avut o capela pentru nevoile spirituale ale familiei dar si ale satenilor. Un alt istoric, Prof. Nicolae Stoicescu, aseaza cronologic acest lacas în chiar vremea lui Matei Basarab (1632-1654): „ satul Dudesti, veche proprietate a familiei Dudescu, va fi avut desigur o biserica înca din secolul al XVII-lea. În planul orasului din 1770 este trecuta o biserica cu numele Dudesti, iar în catagrafia din 1810 se arata ca biserica avea hramul Adormirea si ca fusese facuta de Nicolae Dudescu. Nu stim daca pe acelasi loc a fost zidita, în anul 1820, biserica Sf. Nicolae, de catre Stefanache Hagi Moscu. Darâmata de cutremurul din 1838, biserica a fost restaurata dupa aceea. Arsa în anul 1900, a fost refacuta în anul urmator ". Cu trecerea timpului noul cartier Titan-Balta Alba s-a dezvoltat si a format o parte a sectorului administativ 3, de astazi. Numarul mare al lucuitorilor ce faceau parte din in randul comunitatii religioase ortodoxe a simtit tot mai mult nevoia unor noi asezaminte, locasuri de cult. Pentru realizarea acestui proiect era necesara identificarea unui teren, care sa indeplineasca toate cerintele canonice ortodoxe strabune. Parohia "Sfantul Mare Mucenic Gheorghe-Titan" a dobandit terenul necesar amplasarii noii biserici, prin grija preotului paroh Filipoiu Adalbert, care a daruit, cu titlul de ctitorie, terenul proprietate personala, situat pe str. Postasului, nr. 13, sector 3,Bucuresti.
O parte din acest teren s-a obtinut prin donatie de la familia Valciu Vasile si Tudorita, originari din comuna Dudesti, iar alta parte prin cumparare de catre familia preotului Filipoiu Adalbert si Gabriela. Planurile de constructie ale noii biserici au fost alcatuite si daruite caritabil de domnii: ing. Sofronie Ramirez, ing. Ardelean Ion. Acestea au fost orientate spre o constructie solida si incapatoare, care sa reziste timpului si sa faca fata numarului mare de enoriasi. Biserica a fost proiectata sa aiba o lungime de 27 m, o latime de 14 m si o inaltime de 13.56 m, avand in componenta un demisol pentru paraclisul bisericii si o capela mortuara. Lucrarile de constructie la noua biserica-lacas de cult au fost incepute in toamna anului 2001. In prezent parohia "Sfantul Mare Mucenic Gheorghe" desfasoara o activitate intensa pe plan religios, social-educativ, cultural si caritativ, desi se confrunta cu dificultati financiare pentru definitivarea constructiei. Cu o vointa extraordinara, credinciosii din acest cartier spera ca impreuna cu preotul lor sa dobandeasca, prin proiectele lor, o istorie bogata si cu valori nepieritoare, contribuind la faurirea istorica a Capitalei.
Deja se poate vorbi de biserica "Sfantul Mare Mucenic Gheorghe -Titan", ca biserica, in masura sa se impuna spre binele tuturor in viata obstei sub toate aspectele vietii sociale si religioase. Istoria Bucurestilor va consemna acest lucru nu numai ca aspect arhitectural, ci va scoate in evidenta faptul ca obstea sociala din aceasta parte a orasului, prin credinta si daruire, a cautat sa contribuie la faurirea unui nou inceput de mileniu III de crestinism, fara sa faca deosebire intre viata privata si cea de obste, asa cum se intampla in primele veacuri crestine. Casa noastra, locuinta si casa de suflet, biserica, una si aceeasi, dupa modelul Parintelui Ceresc - Una cu Hristos sau Intru Hristos.
Amintim faptul ca intre odoarele de mare pret pastrate astazi in Biserica Sfantul Gheorghe - Titan se numara o particica din lemnul Sfintei Cruci si moaste ale mai multor sfinti mucenici si cuviosi , precum: Sfantul Mc.Hralambie,Sfantul Mc.Trifon,Sfantul Mc.Iacob Persul, Sfantul Mc.Longhin sutasul, Sfanta Mc.Chiriachi, Sfintii Mc.de la Rait si Sinai sau Sfinti Mc. necunoscuti de la Aiud, iar dintre Sfintii Cuviosi :Sfantul Cv.Gherasim de la Iordan; Sfantul Cv.Lavrentie al Cernigovului, Sfintii Cv. duhovnici de la Sveatogorsk:Sfantul Cv.Ioanichie, Sfantul Cv.Ciprian, Sfantul Cv.Teodosie, iar dintre parintii athoniti, pe Sfantul Cv.Siluan Athonitul si Sfantul Cv.Ieronim Athonitul si Sfinti Cv.Athoniti necunoscuti; Sfantul Luca al Crimeei, marturisitor si doctor fara de arginti, Sfantul Cv.Onufrie cel Mare .
Activitati culturale si filantropice:
In anul 2009, in cadrul parohiei a luat fiinta cercul de pictura bisericeasca " Sfantul Mare Mucenic Gheorghe". Sub atenta indrumare a doamnei profesor Corina Perianu, copii ce apartin comunitatii parohiei descopera tainele picturi bisericesti , privind realizarea icoanelor. Aceasta mica scoala de pictura bisericeasca urmareste in mod deosebit realizarea icoanelor pe sticla. La fel de bine copiii pot opta si pentru a descoperi tainele sculpturi religioase sau a lucrarilor de modelare a lutului prin care sa se realizeze diferite obiecte de cult sau cu tematica religioasa. In prezent parohia colaboreaza cu renumitul muzician domnul Tiberiu Idvorean si domnul Ovidiu Caplescu privind cunoasterea tainelor si valorilor daruite de muzica in cadrul unui mic cerc de muzica religioasa. Aceasta activitate se afla sub directa coordonare a domnului profesor doctor conf.Frandes Marcel. Mentionam ca personalitate deosebita a parohiei noastre pe domnul Tiberiu Idvorean , actualmente prim violonist al Filarmonicii de Stat din Giessen -Germania. Tiberiu Idvorean s-a născut la Bucureşti în 1957. A început la vîrsta de 5 ani să studieze vioara urmînd mai apoi cursurile Liceului de Muzică nr.1 din Bucureşti. La 12 ani trece la violă, instrument căruia i sa dedicat. Urmează cursurile Conservatorului de Muzică Hans Eisler din Berlin încheindu-le în 1983 cu examenul de stat. În perioada 1978-1984 este angajat în Orchestra Teatrului de Operă die Stendal-Germania ca locţiitor de Şef de partidă. Din 1985 este Şef de partidă al Orchestrei Teatrului de Operă din Giessen-Germania. Activităţile sale multiple în domeniul cameral ca membru al cvartetelor „Wuensch” şi „Gagliano” precum şi concertele televizate cu „Chamber Pop Quintett Soundmachine” si HR TV îi atestă calităţi muzicale deosebite, cărora li se alătură nenumăratele concertele susţinute ca solist în Teatrul de Operă Stendal-Germania, Giessen-Germania, la Filarmonica „George Enescu” din Bucureşti şi la Royal Academy of Music-Londra. Angajamente în Orchestre Radio din Germania i-au oferit posibilitatea în decursul anilor de a lucra sub bagheta unor mari dirijori ai timpurilor noastre: Giuseppe Sinopoli, Zubin Mehta, Sir Colin Davis, Sergiu Celibidache precum şi Marcello Viotti, Oleg Caetani, Frederic Chaslin, Garry Bertini, Christoph Eschenbach, Anton Nanut, Dmitri Kitajenko, Adam Fischer, Hugo Wolf, Sir L. Foster, Eliahu Inbal, Pavo Jaervi.
Profilul Actual Al Parohiei:
In prezent se intreprind activitati de sprijinire a copiilor pentru prevenirea abandonului scolar. Periodic se fac cateheze cu tineretul parohiei care sa sprijine efortul copiilor de a dori scoala ,iar aceste mici scoli de cultura religioasa ce isi desfasoara activitatea in cadrul comunitatii parohiale dau o noua orientare copiilor nostri priviind viata sociala si de comunitate.
Pentru donatii:
CIF: 14136593