Duminica Orbului din nastere

Duminica Orbului din nastere
"In vremea aceea, trecand Iisus a vazut pe un om orb din nastere; atunci ucenicii L-au intrebat pe El zicand: invatatorule, cine a pacatuit, acesta sau parintii lui, de s-a nascut orb? Iisus le-a raspuns: nici el n-a pacatuit, nici parintii lui, ci s-a nascut orb ca sa se arate intr-insul lucrurile lui Dumnezeu. Trebuie sa fac, pana este ziua, lucrurile Celui ce M-a trimis pe Mine, caci vine noaptea, cand nimeni nu poate sa lucreze. Cata vreme sunt in lume, Eu sunt Lumina lumii. Dupa ce a zis acestea, a scuipat jos si a facut tina din scuipat, si a uns cu tina ochii orbului. Apoi i-a zis: mergi de te spala la izvorul Siloamului, care se talcuieste: trimis.
 
Deci s-a dus si s-a spalat si a venit vazand. Iar vecinii si cei ce-l vazusera mai inainte, ca era cersetor, se intrebau: nu este acesta cel ce sedea si cersea? Unii ziceau ca acesta este, iar altii ziceau ca seamana cu el. Dar el zicea: eu sunt. Deci l-au intrebat: atunci cum s-au deschis ochii tai? El le-a raspuns si a zis: omul care se numeste Iisus a facut tina si a uns ochii mei. Apoi mi-a zis: mergi la izvorul Siloamului si te spala. Deci, mergand si spalandu-ma, am dobandit vederea. L-au mai intrebat: unde este Acela? Nu stiu, le-a raspuns el.
 
L-au dus la farisei pe cel ce mai inainte fusese orb. Si era intr-o zi de sambata, cand a facut Iisus tina si a deschis ochii orbului. Deci din nou l-au intrebat fariseii cum a dobandit vederea. El le-a raspuns: tina a pus pe ochii mei si m-am spalat si vad. Deci, unii dintre farisei ziceau: acest om nu este de la Dumnezeu, fiindca nu pazeste ziua sambetei. Dar altii ziceau: cum poate un om pacatos sa faca minuni ca acestea? Si astfel era dezbinare intre ei. Deci iarasi l-au intrebat pe cel ce fusese orb: tu ce zici despre El pentru ca ti-a deschis ochii tai? Iar el a raspuns ca este prooroc.
 
Dar iudeii n-au crezut despre el ca a fost orb si si-a capatat vederea, pana ce n-au chemat pe parintii celui vindecat de orbire. Asadar i-au intrebat si le-au zis: acesta este fiul vostru, despre care voi ziceti ca s-a nascut orb? Atunci parintii lui au raspuns si le-au zis: stim ca acesta este fiul nostru si ca el s-a nascut orb; dar cum vede el acum, noi nu stim; sau cine i-a deschis ochii lui, noi nu stim. Este in varsta, intrebati-l pe dansul; el singur va va spune despre sine. Acestea le-au zis parintii lui, pentru ca se temeau de iudei, caci iudeii se sfatuisera acum, ca de-L va marturisi cineva pe Iisus ca este Hristos, sa fie dat afara din sinagoga. De aceea parintii lui au zis: este in varsta, intrebati-l pe dansul. 
 
Deci fariseii au chemat a doua oara pe omul care fusese orb si i-au zis: da slava lui Dumnezeu; noi stim ca omul Acesta este pacatos. El insa a raspuns: de este pacatos, nu stiu; eu una stiu, ca eram orb si acum vad. 
 
Deci l-au intrebat iarasi: ce ti-a facut? Cum a deschis ochii tai? El le-a raspuns: acum v-am spus voua si n-ati auzit! De ce voiti sa auziti inca o data? Nu cumva voiti sa va faceti si voi ucenici ai Lui? Atunci l-au ocarat si i-au zis: tu esti ucenicul Lui; noi suntem ucenicii lui Moise. Noi stim ca Dumnezeu a grait cu Moise, iar pe Acesta noi nu-L stim de unde este. Raspuns-a omul si le-a zis: tocmai in aceasta sta minunea ca voi nu stiti de unde este; si totusi El a deschis ochii mei. Si noi stim ca Dumnezeu nu-i asculta pe pacatosi, dar de este cineva cinstitor de Dumnezeu si face voia Lui, pe acela il asculta. Din veac nu s-a auzit sa fi deschis cineva ochii vreunui orb din nastere. Daca n-ar fi Acesta de la Dumnezeu, nimic n-ar fi putut face. Ei insa au raspuns si i-au zis: in pacate tu te-ai nascut intreg si tu ne inveti pe noi? Si l-au dat afara. 
 
A auzit Iisus ca l-au dat afara si gasindu-l, l-a intrebat: crezi tu in Fiul lui Dumnezeu? El a raspuns si a intrebat: cine este, Doamne, ca sa cred intr-insul? Iisus i-a spus: L-ai vazut pe El, caci cel care vorbeste cu tine, Acela este. Atunci el a grait: cred, Doamne, si s-a inchinat Lui." (Sfanta Evanghelie dupa Ioan 9, 1-38)