Duminica Sfintilor Romani

Duminica Sfintilor Romani

Biserica Ortodoxa Romana a randuit, prin hotararea Sfantului Sinod din anul 1992, ca in a doua Duminica dupa Pogorarea Duhului Sfant sa se sarbatoreasca Duminica Sfintilor Romani.
 

In aceasta Duminica, in chip evlavios cinstim cu cantari de lauda si cereri duhovnicesti pe toti Sfintii ierarhi, preoti si diaconi slujitori ai Bisericii Ortodoxe Romane care s-au savarsit muceniceste sau au marturisit si aparat cu jertfelnicie credinta cea dreapta, neamul si tara. Chemam in ajutorul nostru pe toti Sfintii Cuviosi si Cuvioase care prin rugaciune, post si lacrimi s-au nevoit, luand chip ingeresc si care, prin pilda vietii lor, hranesc duhovniceste sufletele noastre. Cerem intarire in credinta si rabdare de la toti Sfintii Martiri, care, prin sangele si patimirile lor, au primit cununa sfinteniei. Ne intr-armam cu rugaciunile tuturor Sfintilor romani ucisi de ostile pagane sau ale altor asupritori. Ne intarim in lupta duhovniceasca prin rugaciunile celor cazuti in amara robie sau ale celor jertfiti pe campurile de lupta, in lagare si in inchisori, pentru credinta strabuna, Biserica si neam, din vechime si pana in vremea prigoanei ateiste. Invatam si marturisim dreapta credinta din lumina scrierilor Sfintilor, care, luptand cu arma cuvantului, au aparat Evanghelia lui Hristos si Biserica Sa. Plecam cu smerenie genunchii nostri si ne rugam Sfintilor odrasliti de neamul nostru care au sporit in dragostea pentru Hristos Domnul, cu fapta, cu rugaciunea si cu virtutea crestina, si pe care Milostivul Dumnezeu i-a scris in cartea vesniciei.
 

"Multe biserici dreptmaritoare in decursul veacurilor au asezat in ceata sfintilor si cinstesc dupa cuviinta pe unii dintre fiii lor, care au bineplacut inaintea lui Dumnezeu prin vietuirea in Hristos si prin marturia data despre aceasta, randuind in acelasi timp o zi de praznuire pentru toti sfintii stiuti si nestiuti, pe care Dumnezeu i-a inscris in cartea alesilor Sai. Biserica Ortodoxa Romana si-a cinstit dupa vrednicie pe toti fiii ei, sfinti plamaditi de evlavia neamului romanesc din care au rasarit martiri, marturisitori, aparatori ai dreptei credinte si mari traitori din randurile credinciosilor, cuviosilor, preotilor si ierarhilor care dintotdeauna au stralucit in cununa Bisericii stramosesti, iar in cer sunt impodobiti cu slava" (Actul sinodal din 20 iunie 1992)
 

Actul sinodal din 20 iunie 1992, unul dintre cele mai frumoase documente ale Bisericii noastre, spune ca prin acest gest se arata "lucrarea Sfantului Duh in Biserica noastra de-a lungul veacurilor", amintind astfel vorbele mitropolitului Dosoftei, gest iarasi care ne leaga pe noi cei de azi de jertfa duhovniceasca a inaintasilor. Din 1992, multe nume de sfinti romani au mai intrat in sinaxare, si multe isi asteapta randul.
 

Sursa: basilica.ro