Duminica Tuturor Sfintilor

Duminica Tuturor Sfintilor
“Oricine va marturisi pentru Mine inaintea oamenilor, marturisi-voi si Eu pentru el inaintea Tatalui Meu, Care este in ceruri. Iar de cel ce se va lepada de Mine inaintea oamenilor si Eu Ma voi lepada de el inaintea Tatalui Meu, Care este in ceruri. Nu socotiti ca am venit sa aduc pace pe pamant; n-am venit sa aduc pace, ci sabie. Caci am venit sa despart pe fiu de tatal sau, pe fiica de mama sa, pe nora de soacra sa. 
 
Cel ce iubeste pe tata ori pe mama mai mult decat pe Mine nu este vrednic de Mine; cel ce iubeste pe fiu ori pe fiica mai mult decat pe Mine nu este vrednic de Mine. Si cel ce nu-si ia crucea s nu-Mi urmeaza Mie nu este vrednic de Mine. 
 
Atunci Petru, raspunzand, I-a zis: Iata noi am lasat toate si Ti-am urmat Tie. Cu noi oare ce va fi? Iar Iisus le-a zis: Adevarat zic voua ca voi cei ce Mi-ati urmat Mie, la innoirea lumii, cand Fiul Omului va sedea pe tronul slavei Sale, veti sedea si voi pe douasprezece tronuri, judecand cele douasprezece semintii ale lui Israel. Si oricine a lasat case sau frati, sau surori, sau tata, sau mama, sau femeie, sau copii, sau tarine, pentru numele Meu, inmultit va lua inapoi si va mosteni viata vesnica. Si multi dintai vor fi pe urma, si cei de pe urma vor fi intai.”  (Sfanta Evanghelie dupa Matei 10, 32-35; 37-38; 19, 27-30)
 
Sfanta Biserica savarseste pomenirea Sfintilor in toate zilele anului; dar, intrucat sunt si bineplacuti ai lui Dumnezeu care s-au nevoit nestiuti de nimeni, nedescoperiti Bisericii, aceasta, cu telul de a nu-i lasa lipsiti de cinstire, a randuit o zi in care proslaveste pe toti cei ce din veac au bineplacut lui Dumnezeu, ca sa nu ramana nici unul neproslavit de ea. 
 
Biserica a legiuit ca aceasta proslavire sa se faca indata dupa Pogorarea Sfantului Duh, fiindca toti Sfintii s-au sfintit si se sfintesc prin harul Sfantului Duh. Harul Sfantului Duh aduce pocainta s iertarea pacatelor, tot el calauzeste in lupta cu patimile si poftele, incununand aceasta nevointa prin curatie si nepatimire. In acest chip apare o faptura noua, potrivita pentru cerul nou s pamantul nou. 
 
Asadar, sa urmam si noi cu ravna Sfintilor lui Dumnezeu! Cum se poate face asta, ne invata Evanghelia de azi: ea cere sa marturisim fara teama credinta in Domnul, sa Il iubim mai presus de orice, sa ridicam crucea lepadarii de sine si a lepadarii din inima de toate. Asadar, sa punem inceput potrivit celor aratate!” (Sfantul Teofan Zavoratul)