Sfantul Pavel Tebeul

Sfantul Pavel Tebeul

Sfantul Pavel Tebeul se numara in randul parintilor pustiei care au vietuit in veacul al III-lea. Este numit "Tebeul" datorita faptului ca s-a nascut in localitatea Tebaida din Egipt. In copilarie a primit o educatie aleasa atat sub aspectul pregatirii intelectuale, cat si duhovnicesti. La varsta de 15 ani ramane orfan. In timpul persecutiei initiate de Imparatul Deciu (249-251), Pavel ajunge sa fie prigonit chiar de o ruda de-a sa. Acesta alege sa se retraga in pustie, intr-o pestera dintr-o stanca.
 

Sfantul Pavel Tebeul a petrecut 90 de ani de pustnicie si 114 ani de viata in rugaciune si dragoste fata de Dumnezeu. Din Pateric aflam ca apropiindu-se vremea trecerii sale la cele vesnice Cuvioasul a fost vizitat de Sfantul Antonie cel Mare. Sfantul Pavel Tebeul i-a marturisit acestuia: "De mult te-a aratat Dumnezeu mie, frate, ca salasluiesti in partile acestea si voiam sa te am cu mine si impreuna sa slujim Stapanului nostru. Dar fiindca vremea adormirii mele a venit, Domnul te-a trimis la mine ca sa ingropi smeritul meu trup”. Sfantul Antonie l-a ingropat, cu ajutorul a doi lei veniti din pustie care au sapat groapa cu ghearele lor.
 

Moastele Cuviosului Pavel Tebeul au fost aduse in vremea imparatului Manuil Comnenul (1146-1180) in Manastirea Nascatoarei de Dumnezeu - Perivlepta din Constantinopol. In anul 1240, ele au fost mutate la Venetia. Particele din moastele Sfantului Pavel Tebeul se afla la Roma.