Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil

Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil

Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil, si al tuturor celor fara de trup si ceresti Puteri

Ingerii lui Dumnezeu au fost cinstiti de oameni inca din vremurile vechi, de la inceput, insa adesea cinstirea aceasta se prefacea in inchinare, dupa cum se scrie la Cartea a Patra a Regilor.
 
Ereticii au tesut in totdeauna tot felul de fabule si povesti in legatura cu ingerii. Unii dintre ei socoteau ca ingerii sunt zei; altii, chiar daca nu ii socoteau zei, ii numeau facatori ai lumii vazute. Sinodul local al Sfintilor Parinti de la Laodiceea (care s-a tinut cu patru sau cinci ani mai inaintea Sinodului intai Ecumenic) a respins inchinarea ca la idolia ingerilor si a legiferat dreapta cinstire a lor prin formularea Canonului al Treizeci si Cincilea. Praznuirea de astazi, a Sfintilor Arhangheli si a Tuturor celor Ceresti si Netrupesti Puteri s-a instituit intru aceasta zi din noiembrie in veacul al patrulea dupa Hristos, in vremea cand pe scaunul Romei celei vechi se afla Sfantul Papa Silvestru, iar la Alexandria Patriarh era Sfantul Alexandru. Dar de ce tocmai in luna noiembrie? Aceasta deoarece noiembrie este luna a noua dupa luna martie, iar Martie este socotita luna in care s-a zidit lumea. De asemenea, fiind a noua luna dupa Martie, s-a ales luna Noiembrie deoarece ierarhiile ingeresti, in numar de noua, au fost cele dintai zidite de Dumnezeu. Sfantul Dionisie Areopagitul, marele ucenic al Sfantului Apostol Pavel (cel care a fost rapit pana la al treilea cer), a descris aceste ierarhii ceresti in minunata lui carte «Ierarhia Cereasca» dupa cum urmeaza: 
 
Cea dintai este ceata Serafimilor celor cu sase aripi, urmeaza Heruvimii cei cu ochi multi, apoi Scaunele de Dumnezeu-purtatoare, apoi Domniile, Puterile, Stapaniile, incepatoriile, Arhanghelii si ingerii. Voievodul tuturor acestor puteri ingeresti este Sfantul Arhanghel Mihail. Rasculandu-se Satan, ingerul Lucifer, cu minciuna impotriva Dumnezeiestii Puteri si atragind dupa sine multime mare de ingeri, atunci Arhanghelul Mihail a fost acela care a stat in mijloc si a strigat puterilor ceresti celor credincioase: "Sa stam drepti! Sa stam cu frica! Sa luam aminte!"
 
La aceasta porunca, toate credincioasele ostiri ingeresti au strigat: "Sfant! Sfant! Sfant! Domnul Savaot! Plin este cerul si pamantul de marirea Lui!" Credinciosii sa cerceteze Sfanta Scriptura si sa vada in ele locurile care se refera la Sfantul Arhanghel Mihail (losua 5: 13 si Iuda 1:9). Printre ingeri predomneste desavarsita unime de duh, minte si iubire. Ierarhiile inferioare se afla in dragoste si ascultare deplina fata de cele superioare, si toate laolalta fata de Voia cea Sfanta a lui Dumnezeu. Fiecare neam, fiecare tara, are propriul sau inger pazitor, precum are si fiecare dintre Crestinii ortodocsi botezati. Noi trebuie pururi sa tinem minte ca toate faptele noastre, pana la cele mai marunte, fie doar si gandite, pe fata sau pe ascuns, nu pot fi ascunse de la fata ingerului nostru pazitor. La Ziua si in ceasul infricosatei Judecati miriadele de ierarhii si puteri ceresti se vor fi strans inaintea Tronului lui Dumnezeu si fiecare gand, cuvant sau fapta a fiecarui om de pe pamant se va da pe fata inaintea miilor de ingeri si a tuturor. Fie ca Domnul sa ne acopere pe noi in Ziua aceea, pentru rugaciunile Sfantului Arhanghel Mihail si ale tuturor Puterilor Ceresti, Amin.
 
Sfantul Nicolae Velimirovici